Over je plek in de organisatie

De koffie is op, we zitten weer in de kring en de sfeer lijkt iets ontdooid. Wat een overeenkomsten inderdaad, begin ik. Ja, knikt iemand, om er meteen aan toe te voegen dat dat hen nu niet helpt. Direct is daar weer weerstand. Even moet ik slikken maar dan valt me in dat weerstand gaat over trouw zijn aan iets dat belangrijk voor je is.

Ik sta op en leg een A4tje in het midden van de kring. Dit blaadje representeert jullie organisatie, zeg ik. Zoek in stilte je plek ten opzichte hiervan. Waar sta je, waar ben je op gericht? Wat moeilijk kijkend staan ze op maar na wat zoeken heeft ieder zijn plek gevonden.

De meesten staan dicht bij elkaar en kijken naar de organisatie. Degene die zei dat de oefening niet geholpen had, kijkt weg. En één man staat tussen die laatstgenoemde en de anderen in en kijkt van de een naar de ander.

Als ik vraag hoe het met ieder is, benoemen degenen dicht bij de organisatie de irritatie over elkaars werkwijze. De man ‘ertussenin’ vertelt dat hij niet van conflicten houdt. En dan zegt de man die wegkijkt: ik maak me ongerust over wegblijvende klanten. Opeens heeft hij de volle aandacht.

11 december 2020