Leiderschaps- & teamontwikkeling

Teams maken, net als kinderen, verschillende levensfases door. Zo zullen teamleden van een nieuw team eerst nog veiligheid nodig hebben om zich te laten zien terwijl een ervaren team meer vrijheid en zelfstandigheid nodig heeft. Beide vragen een ander soort leiderschap

Een team heeft een bepaalde plek in de organisatie. Als die plek niet duidelijk is of als de leider en/of de teamleden daar niet zichtbaar zijn, zullen zij niet optimaal kunnen functioneren.

Iedere leider en ieder teamlid heeft een eigen manier van reageren en heeft iets anders nodig om te kunnen floreren. Als men niet bewust is van dergelijke gedragingen, kan dat tot spanningen leiden wat ten koste gaat van de sfeer en daarmee van het werk.

Wil je kijken naar wat er speelt in jouw team, voel je vrij contact op te nemen.

LInk naar:Over Vivien
LInk naar:Contact

Uit de praktijk

Waarom had je dat niet eerder verteld, begint hij direct tegen zijn collega. Die blijft stil. In een online teamgesprek komen we terug op de live sessie van daarvoor. De laatste had toen de moed gevonden te vertellen over zijn moeite met de samenwerking. Blijkbaar hebben ze er sindsdien niet meer over gesproken. Maar daar gaat hun vraag ook over: hoe kunnen we opener zijn naar elkaar.

Ik vertel over onenigheid met een collega. Hoe ik als eerste beweging, uit schrik, aan de buitenkant aardig doe maar van binnen afhaak. Dat dat mijn autonome zenuwstelsel is dat gevaar ziet en me doet bevriezen. En hoe ik, om iets te kunnen zeggen, me eerst weer veilig moet voelen. We doen een rondje:

“Wat is jouw eerste beweging als je schrikt, vechten, vluchten of bevriezen?”

Het is even zoeken om zo te kijken. Toen jij net begon, vraag ik aan de eerste spreker, hoe voelde je je? Hij kijkt even weg. Na een tijdje zegt hij: ik was ook geschrokken. Ik wist niet dat het hem zo hoog zat. En het raakte denk ik omdat ik het herkende. Dan blijft het even stil. Het is een spannend moment. Jouw eerste zin voelde meteen als aanval, bekent de collega dan.

Wat doe jij dan als eerste, vraag ik. Ik geloof dat ik ook bevries, peinst hij. Een voor een onderzoeken ze hun eigen neiging. Vertellen ze over het effect op elkaar. Mooi, deze openheid, zeg ik na afloop. Ja, maar wat nu, vraagt iemand. Wat gebeurt er bij jou, vraag ik. Ik wil vooruit, zegt hij. Hoe is dat spreekwoord ook alweer, lach ik, iets met vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Wat andere organisaties over mij zeggen:

© Copyright - Via Vida