Omgaan met weerstand in het team

De tweedaagse teamsessie had veel opgeleverd. Mensen waren opener, er was minder strijd. Totdat hij de nieuwe plannen uit de doeken had gedaan. Direct was de sfeer weer bekoeld. Het voelt of we weer terug bij af zijn, zegt hij. Ze zitten weer in de weerstand.

Wat is je eerste neiging dan, vraag ik. Ik wil door, waarom vertrouwen ze me niet gewoon! En hoe voelt het als je wordt tegengehouden, vraag ik verder, zijn ongenoegen weerstaand. Dat irriteert me! Ik zie precies waar we naartoe moeten, snauwt hij. En je voelt je niet serieus genomen? Nee!

We zijn even stil. Ik snap het echt niet, zegt hij dan, iets rustiger. Stel dat ze bang zijn, peins ik. Even lijkt hij van zijn stuk gebracht: bang, hoezo? Ik vertel dat ik me verplaats in de medewerkers die nieuwe plannen horen die over hen en hun werk gaan. Ik merk dat ik dan angst voel.

Dat ik niet weet wat het voor invloed zal hebben, op mij, op mijn werk. Het zal ze zeker beïnvloeden, zegt hij. Wij mensen houden niet van verandering, al hoort het erbij. Vraag me eens, zeg ik, wat het nieuws met mij, als medewerker, doet. Als hij luistert, ontspan ik. Ik voel me serieus genomen. En ik word nieuwsgierig.

27 oktober 2020